PagrindinisNaujienos

Naujienos

Bus atnaujinta „Tolygios kultūrinės raidos“ kvotų skaičiavimo tvarka – kas keisis?

2024 m. rugsėjo 20 d.

Lietuvos kultūros taryba rengiasi atnaujinti „Tolygios kultūrinės raidos“ kvotų skaičiavimo tvarką apskritims. Tai daroma remiantis Regioninių kultūros tarybų narių apklausos rezultatais ir siekiant užtikrinti tolygesnį finansavimą visiems regionams. Pokyčiai turėtų įsigalioti 2025 m. konkursams. 

Bus atnaujintos kvotų apskritims proporcijos

2024 m. rugpjūčio pradžioje vyko nuotolinis susitikimas, kuriame dalyvavo Regioninių kultūros tarybų, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Kultūros ministerijos ir Lietuvos kultūros tarybos atstovai. Jame nuspręsta atnaujinti kvotų skaičiavimo tvarką. 

Šiuo metu programos kvota sudaro 3,35 mln. eurų ir ji padalinta į keturias dalis: 45 proc. lėšų skirstoma pagal organizacijų paraiškose išreikštą finansavimo poreikį, 40,5 proc. – savivaldybių kofinansavimą, 4,5 proc. – savivaldybių kofinansavimo santykį palyginant su Lietuvos kultūros tarybos skiriamomis lėšomis, ir 10 proc. – pagal socialinio klimato indeksą, skaičiuojamą apskritims su prastesniais socialiniais, demografiniais ir ekonominiais rodikliais.  

Susitikimo metu buvo palankai įvertintas tarybos pasiūlymas keisti minėtas proporcijas į 40–40–20 proc. Po jo įvyko Regioninių kultūros tarybos narių apklausa, kurioje jie išsakė savo nuomonę dėl galutinių finansavimo kvotos rodiklių. Apklausoje dalyvavo 87 proc. Regioninių kultūros tarybos narių, o rezultatai atskleidė, kaip jie siūlo tobulinti kvotų skaičiavimo tvarką. 

Anykščių menų centras, „Surask... Angelų kelias“, Tito Falkausko nuotrauka

Nauja kvotų skaičiavimo tvarka

  1. Socialinio klimato indeksas: 78 proc. apklausos dalyvių palaikė šio rodiklio taikymą visoms apskritims. Jis sudarys 20 proc. kvotos. 
  1. Savivaldybių kofinansavimas: 66 proc. apklaustųjų sutiko, kad savivaldybių kofinansavimas būtų skaičiuojamas tik pagal procentinę dalį, atsisakant absoliutaus dydžio vertinimo. Šis rodiklis sudarys 40 proc. kvotos ir skatins savivaldybes daugiau investuoti į kultūrą. 
  1. Finansavimo poreikis ir organizacijų skaičius: 62 proc. apklausos dalyvių pritarė, kad būtų pakeistas 40 proc. kvotos dalies skaičiavimas. Dažniausiai Regioninės kultūros tarybos nariai norėjo, kad 40 proc. kvotos būtų padalinta į dvi dalis: 20 proc. skiriama pagal pateiktų paraiškų finansavimo poreikį, o likusi 20 proc. – pagal „Tolygios kultūrinės raidos“ konkurse dalyvaujančių organizacijų skaičių apskrityje, tenkantį 1 000-iui gyventojų. 

Remiantis Regioninių kultūros tarybų narių apklausos rezultatais, šiuo metu tvarka derinama su Kultūros ministerijos politine komanda. Ji turėtų įsigalioti 2025 m. konkursams.



« Atgal
Struktūra ir kontaktaiAsmens duomenų apsaugaTeisinė informacijaVeiklos sritysKorupcijos prevencijaPranešėjų apsaugaAdministracinė informacijaPaslaugosNuorodos