PagrindinisNaujienos

Naujienos

Sėkminga „Tolygios kultūrinės raidos“ paraiška: praktiniai patarimai

2024 m. spalio 22 d.

Iki spalio 28 d. Lietuvos kultūros taryba laukia programos „Tolygi kultūrinė raida“ paraiškų. Spalio pradžioje vykusiame „Tolygios kultūrinės raidos“ forume diskusijų grupių dalyviai aptarė paraiškų teikimo klaidas ir dalijosi naudingomis įžvalgomis. Jie minėjo, kad sėkmingai paraiškai būtina struktūruota argumentacija, tikslinė auditorijos analizė ir duomenimis grįstas problemos aprašymas.

Tiksli ir duomenimis grįsta paraiška

„Tolygios kultūrinės raidos“ forumo dalyviai, diskutavę apie sėkmingų paraiškų principus, pabrėžė, kad aiškus ir duomenimis grįstas problemos aprašymas yra viena pagrindinių sėkmingos paraiškos sudedamųjų dalių: „Tikslo formuluotė turėtų būti pateikta vos keliais sakiniais, kad ekspertas iškart suprastų, koks turėtų būti galutinis rezultatas“.

Jie siūlė nepradėti paraiškos nuo problematikos aprašymo, verčiau remtis duomenimis. „Pradėkite nuo fakto, pastebėjimo, kad regione yra tam tikras poreikis, pagrįstas apklausomis ar tyrimais, pavyzdžiui, atliktais Lietuvos kultūros tarybos“, – rekomendavo jie.

Paraiškoje taip pat svarbu pagrįsti kultūrinę ir meninę projekto vertę. Tam galima pasitelkti objektyvius kriterijus: „Aukštą menininko vertę galima įrodyti apdovanojimais, biografija, atlikėjo svetainės nuorodomis ar koncertų chronologija“.

Be to, paraiškoje pateikta sąmata turi būti realistiška ir gerai argumentuota, o pateiktos sumos – tikslios. Svarbu nurodyti ir rėmėjų indėlį.

„Tolygios kultūrinės raidos“ forumas 2024! Vytenio Budrio nuotrauka

Bendruomenės poreikiai ir tęstiniai projektai

Paraiškoje turėtų būti akcentuojamas dar vienas svarbus aspektas – projektas aktualus konkrečiai bendruomenei. Sėkmingos paraiškos diskusijų grupės dalyviai minėjo, kad projektai turėtų būti orientuoti į konkrečios bendruomenės poreikius, o ne priderinti prie įprastos veiklos. „Projektas turi spręsti unikalią vietovės, įstaigos ar regiono problemą“, – sakė jie.

Į bendruomenes pritrauktas profesionalus menas gali tapti svarbia vietos kultūrinio gyvenimo dalimi ir plėtros šaltiniu. „Projektas yra gyvybės šaltinis, leidžiantis plėsti ribas ir jausti laisvę kviesti profesionalus“, – pridūrė diskusijų grupių dalyviai.

Jie taip pat siūlė pareiškėjams siekti ilgalaikio bendradarbiavimo, o ne vienkartinių renginių. „Tęstinumas yra pliusas,“ – pabrėžė jie, siūlydami įrodyti tęstinumo potencialą pagal ankstesnių projektų atsiliepimus ar komentarus.

Diskusijų grupių dalyviai pabrėžė, kad jei bendruomenė mato projekto naudą, šis tampa tęstiniu, o tai yra vienas svarbiausių sėkmingos paraiškos požymių.

Tikslinės auditorijos analizė ir komunikacijos svarba

Apibrėžta tikslinė auditorija ir gerai parengtas komunikacijos planas yra dar vienas svarbus sėkmingos paraiškos elementas. „Paraišką rengti reikia pradėti nuo tikslinės auditorijos, jos segmentavimo, profilio aprašymo ir pagal ją parinkti tikslinius kanalus“, – teigė diskusijų grupės dalyviai. Dažnai pasitaikanti paraiškų klaida – neišbaigtas viešinimo ir sklaidos planas, netinkamai parinkti komunikacijos kanalai, kurie nepasiekia norimos auditorijos.

Reikėtų išsiaiškinti konkrečiai auditorijai veiksmingiausius kanalus ir kruopščiai suplanuoti komunikaciją. Jei, pavyzdžiui, projektas skirtas vaikams, reikia pagalvoti, kaip pasiekti jų tėvus, o ne tik platinti informaciją įprastais kanalais.

Kitas svarbus diskusijų grupės dalyvių patarimas – išmokti projektą pristatyti glaustai ir aiškiai. „Savo projektą reikia pristatyti per 2 minutes – pagrįsti, įrodyti, patvirtinti“, – sakė jie. Aiškiai ir trumpai pateiktas projektas padėtų paraiškas vertinantiems Regioninių kultūros tarybų nariams greitai suprasti jo esmę ir vertę.

„Tolygios kultūrinės raidos“ forumas 2024! Vytenio Budrio nuotrauka

Jeigu turite klausimų, kreipkitės į Lietuvos kultūros tarybos kuratores. Su Lietuvos kultūros tarybos tyrimais galite susipažinti čia. Paraiškų laukiame iki spalio 28 dienos.



« Atgal
Struktūra ir kontaktaiAsmens duomenų apsaugaTeisinė informacijaVeiklos sritysKorupcijos prevencijaPranešėjų apsaugaAdministracinė informacijaPaslaugosNuorodos