PagrindinisNaujienos

Naujienos

Trejų metų finansavimas: programos „Menas žmogaus gerovei“ ir „Mėgėjų meno renginiai“ skatins kūrybiškumą ir kultūros prieinamumą

2024 m. rugsėjo 3 d.

Lietuvos kultūros taryba nuotoliniame seminare pristatė 2025 m. finansavimo konkursų naujienas ir pokyčius. Jo metu administracijos direktorė Rūta Stepanovaitė aptarė atnaujintas trejų metų finansavimo programas – „Mėgėjų meno renginių“ ir „Menas žmogaus gerovei“. Paraiškas abiem programoms organizacijos gali pateikti iki 2024 m. rugsėjo 9 d. (imtinai) Lietuvos kultūros tarybos elektroninėje kultūros ir meno projektų valdymo informacinėje sistemoje (LKT IS). Rezultatus planuojame paskelbti iki šių metų pabaigos.

„Mėgėjų meno renginiai“ – tradicijų tęstinumui ir kūrybingumui skatinti

Ankstesnė programa „Strateginis mėgėjų meno renginių finansavimas“ buvo atnaujinta. Ji dabar tapo programa „Mėgėjų meno renginiais“. Nors programa nebėra strateginio finansavimo ciklo dalis, bet jos struktūra išliko tokia pati – atrinkti renginiai gali būti finansuojami 3 metus (2025–2027 m.), įskaitant pasirengimą ir įgyvendinimą. Jie turi būti organizuojami Lietuvoje ir per 2014–2024 metus įgyvendinti bent tris kartus. Programai skirta iki 210 tūkst. eurų.

Programa „Mėgėjų meno renginiai“ siekia išlaikyti mėgėjų meno žanrų tradicijas ar prisidėti prie jų plėtros, skatinti kūrybingumą ir meno tradicijų puoselėjimą visoje Lietuvoje, suteikti galimybes gyventojams įsitraukti į įvairias meno veiklas, stiprinti kultūrinį tapatumą, ypač etnografiniuose ar kituose regionuose ir padėti išlaikyti dainų bei šokių švenčių tradicijas.

Kartu su paraiška organizacijos turi pateikti renginio veiklų planą 2025–2027 metams, kuriame pristato visas su renginiu susijusias veiklas kiekvieniems metams ir detalizuotą 2025-ųjų kalendorių. Taip pat pateiktoje paraiškos sąmatoje turi būti nurodytos 2025 m. išlaidos.

Iniciatyvos, kurios bus atrinktos 2025 metams, galės tikėtis tolesnio finansavimo, jei kasmet pateiks paraiškas. Tolesni konkursai bus skelbiami tik toms organizacijoms, kurios pateks į pagrindinį sąrašą.  R. Stepanovaitė seminare pabrėžė, kad programa yra itin konkurencinga, nes paraiškas teikia jau įsitvirtinusios organizacijos, rengiančios visuomenės pamėgtus renginius.

Lentvario miesto biblioteka, projekto „Interaktyvus Lentvaris OR-2“ metu vykęs tapybos pleneras „Lentvaris kitaip“. Lentvario bibliotekos nuotrauka

 „Menas žmogaus gerovei“ siekia didinti kultūros prieinamumą

Programa „Menas žmogaus gerovei“ pradeda naujo laikotarpio projektų finansavimo etapą, skirtą 2025–2027 metams. Jos tikslas – skatinti kultūros ir meno prieinamumą socialinę ir kultūrinę atskirtį patiriančioms visuomenės grupėms, siekiant teigiamo meno poveikio žmogaus asmeninei gerovei ir sveikatai. R. Stepanovaitė akcentavo, kad programa nėra orientuota į meno terapiją, kurių metu menas naudojamas tik kaip kūrybinis raiškos metodas, siekiant medicininių tikslų (pavyzdžiui, psichinių, emocinių, organinių sutrikimų gydymui ir būklės gerinimui).

Kartu su paraiška organizacijos turi pateikti trejų metų veiklų planą, 2025 metų veiklų kalendorių ir tikslinės auditorijos įtraukimo planą. Taip pat pateiktoje paraiškos sąmatoje turi būti nurodytos 2025 m. išlaidos. Nebereikia pateikti paraiškos priedo „Projekto poveikio žmogaus asmens gerovei ir sveikatai vertinimo metodika“.

2025 m. numatyta bendra finansavimo suma siekia iki 220 tūkst. eurų. Iniciatyvos, kurios bus atrinktos 2025 metams, galės tikėtis tolesnio finansavimo, o konkursai bus skelbiami tik toms organizacijoms, kurios pateks į pagrindinį sąrašą. R. Stepanovaitė pabrėžė, kad bus finansuojamos tik tos iniciatyvos, kurios aktyviai įtraukia pasirinktą auditoriją, atsižvelgdamos į jos poreikius ir galimybes.

Žiūrėkite seminaro įrašą:

Jei kyla klausimų, kviečiame konsultuotis su programų kuratorėmis.



« Atgal
Struktūra ir kontaktaiAsmens duomenų apsaugaTeisinė informacijaVeiklos sritysKorupcijos prevencijaPranešėjų apsaugaAdministracinė informacijaPaslaugosNuorodos