PagrindinisNaujienos

Naujienos

Stipendijos kūrybinei veiklai – ką svarbu žinoti pareiškėjams?

2024 m. rugsėjo 17 d.

Lietuvos kultūros taryba nuotoliniame seminare pristatė 2025 m. stipendijų konkursų pokyčius ir praktinius patarimus. Iki rugsėjo 23 d. galima teikti paraiškas individualiai ar pradedančiojo kūrėjo stipendijai, o mobilumo stipendijų konkursas prasidės 2024 m. gruodžio 23 d.

Ką svarbu žinoti teikiant paraiškas gauti stipendijas? Apie tai seminare pasakojo kultūros ir meno skyriaus vadovė Rūta Kriaučiūnaitė-Mincė, administracijos direktorė Rūta Stepanovaitė, tarybos pirmininkė Asta Pakarklytė ir teatro srities ekspertas Albertas Vidžiūnas.

Stipendijų teikimo sąlygos ir pokyčiai

Kultūros ir meno skyriaus vadovė Rūta Kriaučiūnaitė-Mincė pristatė aktualius stipendijų teikimo pokyčius. Ji pabrėžė, kad pradedančiojo kūrėjo stipendija skiriama tik tiems, kurie profesionalią kūrybinę veiklą vykdo ne ilgiau kaip penkerius metus.

R. Kriaučiūnaitė-Mincė taip pat išskyrė mobilumo stipendijų konkursus, vyksiančius gruodžio ir balandžio mėnesiais. Gruodžio 23 d. prasidedantis konkursas orientuotas į kūrėjų meistriškumo tobulinimą bei tarptautinės karjeros plėtrą, tačiau ši stipendija nėra skirta, pvz., parodoms rengti, koncertams ar dalyvavimui festivaliuose.

Kūrėjų „atvėsimo“ laikotarpis teikiant paraiškas

Tarybos pirmininkė Asta Pakarklytė seminaro metu minėjo, kad pareiškėjai turėtų atkreipti dėmesį į privalomą „atvėsimo laikotarpį“ po stipendijos gavimo. Tai reiškia, kad asmuo, kuris dar nėra pateikęs ataskaitos už ankstesnę individualią ar pradedančiojo kūrėjo stipendiją ir nuo ataskaitos pateikimo nėra praėję vieni metai, negali teikti naujos paraiškos. Ataskaitos pateikimo data negali būti vėlesnė nei 2023 m. rugsėjo 23 d. Šis reikalavimas nėra taikomas mobilumo stipendijų gavėjams. Jei šiuo metu vykdote mobilumo stipendijos veiklas, galite teikti paraiškas gauti individualią ar pradedančiojo kūrėjo stipendiją. Taip pat galėsite teikti paraiškas mobilumo stipendijoms gauti, jei tuo metu vykdysite veiklą gavęs individualią ar pradedančiojo kūrėjo stipendiją.

„Dažnai pasitaiko situacijų, kai stipendininkai neprisimena savo stipendijos statuso arba pamiršta pateikti reikiamus dokumentus. Tokiais atvejais raginame kreiptis į mus – mes patikslinsime, kokia yra situacija ir ar galite teikti naują paraišką“, – pabrėžė tarybos pirmininkė.

Stipendininkai turi įsivertinti, ar nėra dvigubo finansavimo

A. Pakarklytė priminė, kad individualių ar pradedančiojo kūrėjo stipendijų pareiškėjai turi tiksliai nurodyti, ar jų veikla gauna finansavimą iš Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Jei taip, paraiška nėra svarstoma, o stipendija nėra skiriama. O norintys gauti mobilumo stipendijas pareiškėjai jų negali prašyti aukštųjų mokyklų studijų finansavimui.

Ji taip pat minėjo, kad pareiškėjas gali gauti finansavimą iš kitų šaltinių, pavyzdžiui, savivaldybės ar užsienio organizacijos, ir teikti paraišką tarybai. „Savivaldybių ar LATGA, AGATA stipendijos, taip pat ir užsienio fondų, tokių kaip Latvijos, Estijos ar Suomijos kultūros tarybų, nėra laikomos dvigubo finansavimo pavyzdžiais ir gali būti naudojamos šalia tarybos skiriamų stipendijų“, – teigė A. Pakarklytė.

Tarybos pirmininkė įspėjo, kad asmenys, dirbantys biudžetinėse ar kitose įstaigose ir gaunantys atlygį už kūrybinę veiklą, turėtų būti itin atidūs teikdami paraiškas. Stipendija negali būti skiriama, jei už savo veiklą jau gaunate atlygį. Dėl to pareiškėjai privalo pateikti pareigybės aprašymą, darbo sutartį ar kitus dokumentus, kurie padėtų aiškiai identifikuoti veiklos funkcijas ir išvengti galimos dvigubo finansavimo rizikos.

Compagnie Krak performansas „Kontrol“ Žagarės Fringe festivalyje. Bad Monkey Studio nuotrauka

Pareiškėjai turi atidžiai suplanuoti veiklas ir jų trukmę

A. Pakarklytė seminaro metu priminė, kad stipendija gali būti gaunama 1–12 mėnesių. Ji minėjo, kad prašomos skirti stipendijos veiklos vykdymo laikotarpis nebūtinai turi sutapti su stipendijos trukme. Pareiškėjai savo veiklos pradžią turėtų numatyti nuo 2025 m. sausio 1 d., nes nuo šios datos bus pradedamos mokėti stipendijos. Pati veikla gali trukti ir ilgiau nei 12 mėnesių, tačiau tarybos nariams ir ekspertams svarbu, kad paraiškoje numatytas veiklas pavyktų įgyvendinti.

Tarybos pirmininkė pristatė naujovę – pareiškėjai turės pateikti numatomas veiklas ir rezultatus, kurie bus savaime perkelti į stipendijos sutartį. Dėl to svarbu tiksliai apibrėžti numatomų darbų kiekį bei rezultatus, kuriuos ketinama pasiekti per stipendijos laikotarpį. „Pavyzdžiui, jei pareiškėjas planuoja surengti parodą ir pristatyti 10 kūrinių, šie tikslai turi būti aiškiai įvardyti paraiškoje. Kiekvieno atvejo individualumas ir unikalumas bus vertinami, tačiau svarbiausia – tiksliai apibrėžti veiklos apimtį ir rezultatus“, – teigė ji.

Kūrybos veiklos vykdymo vieta ir forma

Komentuodama paraiškos formą, A. Pakarklytė taip pat minėjo, kad pareiškėjai turėtų aiškiai identifikuoti, kur bus įgyvendinamos jų veiklos, ir nurodyti būtent tokią, kurioje įvyks daugiau nei pusė jų. Jei veikla vykdoma keliose vietose, tą galima detalizuoti papildomose eilutėse.

Taip pat pareiškėjai turi nurodyti pagrindinę veiklą, kuri dažniausiai būna kūryba, bet gali būti ir kitos veiklos, pavyzdžiui, edukacija, dalyvavimas konferencijose ar kita. Galima pateikti ir kitas veiklas, tačiau nebūtina išrašyti kuo daugiau. Ši informacija pirmiausia skirta statistikai.

Tarybos pirmininkė taip pat trumpai pristatė ir naujovę – nuo šių metų pildydami paraiškas kūrėjai turės visuomenei pateikti paraiškos santrauką, kuri bus viešinama tarybos interneto svetainėje. Ši informacija svarbi siekiant didesnio skirtų stipendijų veiklų viešumo ir skaidrumo.

Naujoji stipendijų teikimo sistema – moderni ir patogi kūrėjams

Administracijos direktorė Rūta Stepanovaitė seminare taip pat pristatė atnaujintą, Lietuvos kultūros tarybos elektroninę kultūros ir meno projektų valdymo informacinę sistemą (LKT IS 2.0), prie kurios galima prisijungti čia: https://lktis.ltkt.lt/. Ši sistema turėtų padėti kūrėjams lengviau teikti ar peržiūrėti pateiktas paraiškas, derinti sutartis ir t. t. Administracijos direktorė minėjo, kad naujoje sistemoje, naudodamiesi filtravimo funkcijomis, kūrėjai galės lengvai rasti kvietimus pagal norimą sritį – architektūros, vizualinių menų, teatro ir kitų sričių stipendijas.

Prisijungti prie sistemos gali tiek Lietuvos, tiek užsienio kūrėjai. Lietuvos piliečiai tą gali padaryti naudodami elektroninę bankininkystę ar asmens tapatybės kortelės skaitytuvus ir pan., o užsienio piliečiams numatyta galimybė susikurti prisijungimo vardą ir slaptažodį. Sistema taip pat turi išsamią pagalbos sekciją, kuri padeda išspręsti galimus klausimus, susijusius su paraiškų pildymu.

Rengiant paraišką gauti stipendiją, svarbus pasiruošimas, sąžiningumas ir savikritiškumas

Tarybos ekspertas Albertas Vidžiūnas seminaro metu pabrėžė, kad stipendiją pavyksta gauti tiems, kurie yra sąžiningi, atviri ir kruopščiai pasiruošę. „Svarbu, kad kiekvienas pareiškėjas būtų sąžiningas tiek su savimi, tiek su ekspertais. Kultūros laukas Lietuvoje nėra didelis, todėl gerai pažįstame vieni kitus, – sakė jis. – Atvirumas ir aiškiai pateikta informacija paraiškoje leidžia vertinimo procesą atlikti objektyviau“.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tinkamą pasiruošimą: „Stipendijų paraiška apima ne tik kūrybinę idėją, bet ir kontekstą, kūrybinės grupės pasirinkimą bei apibrėžtus tikslus. Svarbiausia, savikritiškai įvertinti savo galimybes, stipendijos trukmę ir paraiškos idėjas pateikti struktūruotai. Labai svarbu tvarkinga, stilinga kalba ir konkretus sklaidos planas. Taip pat pareiškėjai turi perskaityti stipendijų tvarkos skyrimo, vertinimo prioritetus ir kriterijų balų aprašus. Kiekviena gerai parengta paraiška iš karto atsiskleidžia per savo aiškumą ir nuoseklumą“.

Ekspertas taip pat skatino nebijoti pateikti stipendijų paraišką dar kartą, jei ankstesnis bandymas nebuvo sėkmingas: „Gavus pastabas ir jas atsižvelgus, pateikta pataisyta paraiška gali būti geriau įvertinta“. A. Vidžiūnas pabrėžė, kad paraiškos turi būti parengtos nuosekliai, laiku pasiruošus ir, svarbiausia, nuoširdžiai.

Žiūrėkite seminaro įrašą:

Labai raginame nelaukti paskutinės minutės ir paraiškas teikti jau dabar! Jei kyla klausimų, ieškokite informacijos tarybos interneto svetainėje ir konsultuokitės su kuratorėmis.



« Atgal
Struktūra ir kontaktaiAsmens duomenų apsaugaTeisinė informacijaVeiklos sritysKorupcijos prevencijaPranešėjų apsaugaAdministracinė informacijaPaslaugosNuorodos